Logotyp - Länkad till startsidan
Logotyp - Länkad till startsidan

Vad är en geopark?

En geopark ska verka för att sprida kunskap om geologi och geologiska besöksmål.

En geopark är kort sagt ett område som berättar om planeten jordens utveckling. Ett område av internationell geologisk betydelse. Man visar och berättar om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. Geoparken ska ge en ökad förståelse för hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet, men också möjligheter till en

positiv platsutveckling.

 

Att skapa en geopark är att skapa en samverkansplattform som bedriver verksamhet inom geologi och geoturism. En geopark består av geologiskt intressanta platser inom ett geografiskt begränsat område samt aktörerna som på olika sätt har en koppling till platserna eller intressesfären kring dem. I en geopark jobbar man tillsammans med utveckling och vidareförmedling av ämnet geologi för besökare (geoturism) och pedagogiska program riktade mot skolan samt samverkan inom forskning och hållbar utveckling på och av de aktuella platserna/miljöerna.

 

Geopark är ett globalt koncept och program med UNESCO status, UNESCO GLOBAL GEOPARK, likt världsarv och biosfärområde. I Sverige finns det genom Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) en status som Svensk Geopark att ansöka om som ett steg på vägen till att ansöka om UNESCO-status.

 

Svenska Geoparker

Platåbergens Geopark Länk till annan webbplats.
Siljan Geopark Länk till annan webbplats.
Geopark Indalsälven Länk till annan webbplats.

 

Läs mer om Geoparker hos Sveriges geologiska undersökning (SGU). Länk till annan webbplats.

 

På bilden nedan ser vi Storbrohyttan som ligger i Filipstad. Storbrohyttan, anlagd 1590, är Värmlands och den mellansvenska bergslagsbygdens kanske mest autentiska och välbevarade hytta omgiven av för anläggningen typiska byggnader från 1800-talets mitt. Storbron är den sista av de många hyttor som en gång anlades vid Skillerälven och Filipstads närhet.

Storbrohyttan