Logotyp - Länkad till startsidan
Logotyp - Länkad till startsidan

Processen till att bli certifierad Svensk geopark inledd

Som ett första steg i processen till att bli certifierad Svensk geopark, har projektet Mineralriket Geopark Wermlandsberg måndag 30 oktober skickat in en avsiktsförklaring till SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Avsiktsförklaring framställer att Filipstads kommun, Värmlands Museum, Bergsskolan, Naturhistoriska Riksmuseets samt hembygdsföreningen i Nordmark tillsammans avser att starta arbetet med en geopark i Filipstads bergslag som avser att visa upp områdets mineralrikedom. Avsiktsförklaringen är det första steget i ansökningsförfarandet för att bli certifierad Svensk geopark hos SGU.


Vad är en geopark?

Geopark är en internationell samverkansmodell med UNESCO-status som syftar till att förmedla och utveckla geologin och geoturismen i ett område. En geopark är ett område där man vill skapa hållbar regional tillväxt genom att samordna och koordinera geologiska besöksmål, arbeta med naturvårdsfrågor som rör de geologiska besöksplatserna, stödja forskning och utbildning och sprida kunskap om geologi till allmänheten.

Som ett steg på vägen till UNESCO-status går det att ansöka om att få bli Svensk geopark.

Varför en geopark i Filipstads Bergslag?

Filipstads Bergslag är känt som det mineralrikaste området i världen. Långban ligger 1:a på topp 100-listan över världens mineralrikaste platser, enligt mindat.org, som är en typ av Wikipedia för mineral. På samma lista finns även Harstigen (Persberg) och Jakobsberg (Nordmark) med, som enda platserna i Skandinavien. Filipstads Bergslag har en hissnande geologisk historia att ta del av; en historia om mineralets betydelse för både vår dåtid, nutid och framtid. En historia om hur platsens egenskaper har format samhället och människorna som bor där.

 

Arbetet med Mineralriket Geopark innebär bland annat att visa upp Filipstads Bergslag för besökare, men även att arbeta med utvecklingsprojekt som riktar sig mot såväl skolan som olika forskare.

Projektet har nu startat

Projektet sträcker sig till 2025 och det slutgiltiga målet är att lämna in en ansökan till SGU, Sveriges Geologiska Undersökning om att få bli Svensk geopark.

 

Under hösten har arbetet med geoparken inletts med arrangerandet av Geologins dag i Långban, studieresa till Platåbergens geopark och möte med föreningar. Men mest fokus just nu är på den geologiska beskrivning av området som Naturhistoriska Riksmuseet för tillfället arbetar med. Denna beskrivning kommer sen ligga till grund för det fortsatta arbetet med att skapa geoparken.